Carl Yngvar Christensen - en hårsbredd fra verdensrekord og gullmedalje

Styrkeløft05.11.2012Bjørnar Brende Smestad42

Det var Kong Carl Yngvar mot en Russer, to Ukrainere og en Amerikaner, i en kamp uten en klar favoritt, bare mange gullkandidater i +120 kg klassen

Carl Yngvar hadde i forkant av VM meldt fra om skade i knærne, men hva gjør vel det når en er verdens nest beste knebøyer? Carl Yngvar startet lett. Bare 422,5 kg var stangen lastet med. For kong Carl er det ingenting. Det er ikke vits i å si noe om hvor lett det gikk opp, for alle vi som har fulgt Carl Yngvar vet at han presser opp alt en måtte legge på skuldrene hans. 437,5 kg gikk opp i andreløftet, før han avsluttet med 445 kg så lett at han sikkert kunne løftet godt over 450 kg hadde han fått sjansen.

Ta deg en pustepause nå, mens du tenker over at allerede etter en øvelse er Carl Yngvar halvveis til 900 kg sammenlagt.

Den enorme vekten gav Carl Yngvar en sølvmedalje i øvelsen, for det var en mann som viste en helt vanvittig styrke i øvelsen, nemlig Andrey Konovalov! Russeren åpnet på vanvittige 440 kg, gikk rett på verdensrekord med 455 kg i andreløftet før han høynet rekorden til vanvittige 460 kg i sisteløftet! Hvordan skulle det gå i kampen om medaljene, når den Russiske bjørnen hadde et slikt forsprang? De to ukrainerene, Testsov og Svistunov løftet henholdsvis 435 kg og 442,5 kg og var begge dermed også med i gullkampen.

Amerikaneren Blaine Sumner, som har personlig rekord i utstyrsfri knebøy på ekstreme 400 kg skuffet stort med 440 kg i øvelsen, etter svært rotete løfting, som i det siste forsøket førte til at Blaine ble liggende på bakken med vekta under seg.

En av tidenes tøffeste benkpresskonkurranser

I benkpress fikk vi se et av de råeste feltet som noen sinne har vært i en styrkeløftkonkurranse. Her kunne du løftet 310 kg og havne på en syvendeplass! Carl Yngvar åpnet på lette 317,5 kg før han surfet innom 325 kg og endte med 330 kg! Solid tangering av personlig rekord!

Russeren Andrey endte på 340 kg, Svistunov på 320 kg, mens Testsov sprengte grenser med å løfte til ny verdensrekord med 357,5 vanvittige kilo. Før markløften hadde vi altså Andrey på 800 kg sammenlagt, Testsov på 792,5 kg, Carl Yngvar på 775 kg og Svistunov på 762,5 kg. Latterlig jevnt, og vanvittig spennende før markløften. Blaine Sumner var ikke lenger en trussel med sine 735 kg sammenlagt.

Svistunov var først ut i mark med 330 kg, Russiske Andrey fulgte på med 335 kg mens Testsov og Carl Yngvar begge løftet 345 kg i første omgang. Ulidelig spennende! I runde nummer to bommet Svistunov på 357,5 kg, mens Testsov bommet på 352,5 kg - hva var dette? Spill for galleriet? En mulighet for Carl Yngvar? Carl sikret seg pallplass, og billetter til World Games neste år med 357,5 kg. Svistunov var nå ute av dansen mens Russiske Andrey ledet i klassen med 1145 kg sammenlagt og ny verdensrekord. Testsov var hakk i hæl med 1137,5 kg, men Carl fulgte like etter med 1132,5 kg.


Ett løft fra ny verdensrekord og gullmedalje

I sitt siste løft plukket Testsov opp 355 kg og høynet dermed totalen og verdensrekorden til 1147,5 kg, mens Andrey bommet på sitt sisteforsøk og ble stående med 1145 kg. Nå måtte det briste eller bære - gikk Carl Yngvar for 375 kg i sitt siste løft, og fikk det godkjent, ville det bety ny verdensrekord og seniorgull for juniorløfteren!

Og selvfølgelig tok Carl Yngvar, og trener Dietmar Wolf sjansen! Med 375 kg lastet på stangen gikk 22 år gamle og 163 kg tunge Carl Yngvar, tidenes beste norske styrkeløfter, verdens største styrketalent, og kanskje verdens beste styrkeløfter i fullt sprang mot stangen. Og den gikk opp. Opp over knærne, opp over lårene, ja helt opp til utretting. Men i det som ikke bare virket som en evighet, men som var alt, alt for lang tid før han fikk nedsignal fra dommeren, ble den enorme vekten for tung å holde selv for kjempen Carl. Han måtte slippe stangen, gullmedaljen og verdensrekorden i bakken. Det ble lagt inn klage på at det tok alt for lang tid før nedsignalet kom, og Carl Yngvar fikk sjansen til å prøve på nytt, men valgte å avstå for denne gang.

-- Jeg kunne ha løftet på nytt om jeg ville, men med revnet hud og et så tungt løft i kroppen - var det rett og slett ikke noen vits. Det hadde ikke gått. Derfor avsto jeg, forklarer Carl Yngvar til avisen Østlendingen.

Carl Yngvar endte med sølv i bøy, bronse i mark og bronse sammenlagt. Verdensrekorden og gullmedaljen er hans neste år!


Hans Magne uheldig i benkpress

Vår andre tungløfter, Hans Magne Bårtvedt var desverre svært uheldig i sin løfting. Det ble røde lys på grunn av dybden i førsteløftet på 395 kg i knebøy, et løft han heldigvis klarte i sitt andre forsøk. Han høynet videre til 407,5 kg - som gikk såpass lett at det kunne vært et førsteløft. Men i benkpress gikk alt nord og ned. I sitt første løft på 310 kg måtte han vente alt for lenge på å få press signal, og veien opp fra brystet ble dermed for tung. I sitt andre forsøk på vekten ble det også bom, og til det tredje løftet høynet de til 315 kg, kanskje for å sikre kilo eller for å få bedre klaff med benkskjorten, men fasit ble en tredje bom og dermed inget tellende sammenlagtresultat. Veldig synd for Hans Magne! Heldigvis holdt han motet oppe og gikk til markløft med et mål om medalje. Og det ble altså sølv i øvelsen med et sisteløft på 360 kg! Plaster på såret for Hans Magne, som vi får håpe kommer sterkere tilbake, bokstavelig talt. Hadde han satt tredjeforsøket i benkpress hadde han endt på 1087,5 kg sammenlagt og en femteplass.

Til neste år, når det er VM på hjemmebane i Stavanger, har vi, om Hans Magne har litt mer flaks, to løftere over 1100 kg sammenlagt. Det blir isåfall ett av de største norske idrettsøyeblikk gjennom tidene.

Vår dominans i styrkeløft understrekes av resultatene i landskampen; for herrer kom Norge på tredjeplass, bare slått av Ukraina og Russland - med over tusen ganger så mange styrkeløftere. Damelaget endte på syvendeplass, litt redusert uten Norges beste løfter, Tutta Kristine Hanssen med i konkurransen.

 


Bjørnar Brende Smestad 

Bjørnar er en styrkeløftentusiast og har i flere år levert styrkeløftreportasjer til Treningsforum. Bjørnar startet selv å logge på Treningsforum, men er fra ca 2012 ikke lenger like atkiv i styrkeløftmiljøet.

Slik ser Carl Yngvar Christensen ut nå

Styrkeløft09.01.2017190

Carl Yngvar Christensen har gått ned fra 170 kg til ca 104 kg.
Carl Yngvar Christensen må legge opp med styrkeløft.

17-åring løfter nesten 400 kg

Styrkeløft30.01.2016261

Se video av løftet.
Carl Yngvar Christensen kan kanskje ikke løfte på VM.

Slik ser Carl Yngvar Christensen ut nå

Styrkeløft09.01.2017190

17-åring løfter nesten 400 kg

Styrkeløft30.01.2016261

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!