Gjør det vondt?

Trening14.01.2008Michael Boyle0

Jeg får rehabiliteringsspørsmål hele tiden. Jeg har rehabilitert utøvere i nesten alle idretter som hadde fått beskjed av lege eller teamets trener at karrieren deres var over. Fordi folk kjenner min bakgrunn, spør de ofte om råd og hjelp.

Som oftest vil de ikke høre på rådene fordi det ikke inneholder svaret de ønsker. De sier "det gjør kun vondt når jeg løper", og jeg sier "så ikke løp".

En berømt coach jeg kjenner sa til meg en gang at folk ringer ikke for å få hjelp, de ringer for å få bekreftelse eller godkjenning på sin egen oppfatning. Hvis du ikke forteller dem det de vil høre, ringer de bare noen andre. Rådet hans til meg? Ikke kast bort tiden med å gi folk råd.

Så her er jeg på'n igjen med å kaste bort tiden:

Hvis du har en skade og lurer på om en spesifikk øvelse eller aktivitet er ok, spør deg selv et enkelt spørsmål. "Gjør det vondt?" Du skjønner, nøkkelen er at svaret på dette spørsmålet kun kan være Ja eller Nei. Svarer du Ja, er du ikke klar for den aktiviteten, uansett hvor mye du ønsker å gjøre den. Var ikke det enkelt? Egentlig ikke. Jeg sier til alle jeg diskuterer rehabilitering med at alle grader av tvil er et Ja. Svar som "vel, smerten gir seg når jeg varmer opp" er også et Ja-svar. Det forbløffer meg hvor mange ganger jeg har stilt dette enkle spørsmålet, for deretter å høre dem danse rundt grøten. Grunnen er at de ikke liker svaret mitt. De vil vite sånne ting som "hva med den magiske kuren som ingen har fortalt meg om?". Hva med en hemmelig øvelse? Jeg pleier å si at, "hemmeligheten er at det ikke finnes noen hemmelighet". En vis mann, jeg tror det var Benjamin Franklin, sa en gang "Common sense is not so common".

Er du skadet og vil bli bedre, bruk sunn fornuft! Trening skal ikke forårsake smerte. Dette høres enkelt ut, men utøvere ignorerer smerte hele tiden og bortforklarer det til seg selv. Ubehag er vanlig når du nettopp har gjennomført et sett styrketrening eller på slutten av ei hard intervalløkt. Ekstra ubehag, som DOMS - delayed onset muscle soreness, eller treningsverk og stølhet inntrer et par dager etter ei intensive treningsøkter. Dette er normalt. Ubehaget skal kun vare i et par dager og være begrenset til musklene du har trent, og ikke sener eller ledd. Smerte når du begynner å trene er verken normalt eller gunstig, og indikerer et problem. Progresjon i en vilkårlig treningsform skal være basert på et fullverdig og smertefritt bevgelsesområde som kan gi treningsverk uten leddsmerter. Må du endre eller redusere bevegelsesområdet har du et problem. Progresjon ved kardiovaskulær trening skal også være smertefri og bør følge 10 prosent regelen. Øk varighet eller distanse med maksimum 10 prosent fra trening til trening. Jeg har benyttet disse enkle reglene i alle mine styrke og kondisjonsprogrammer , og har klart å holde tusenvis av utøvere friske og skadefrie. Jeg er sikker på at disse enkle prinsippene vil hjelpe deg også.

 

Michael Boyle

www.strengthcoach.com

 

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!