Sommerformen 2011

Trening09.05.2011Martin Norum33

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og svært mange tar i et ekstra tak for å gå ned noen kilo og "stramme opp" kroppen mot strandsesongen.

I den anledning dukker det alltid opp mange forskjellige meninger og tanker rundt hva som er lurt å gjøre for og oppnå ønsket resultat. Noen vanlige oppfatninger og svaret på de finner du under. Noen vanlige oppfatninger og svaret på de finner du under.

Myte 1: Du må spise mange små måltider i løpet av dagen for å holde forbrenningen igang og blodsukkeret stabilt.

Forskning viser at dette ikke er tilfellet i det hele tatt. Hvorvidt du spiser 2 eller 10 måltider hver dag har i praksis ikke noe å si. Så lenge du lever og holder deg i aktivitet holdes forbrenningen igang konstant.

Kanskje har du hørt om "periodisk faste" - en stadig mer populær måte å spise på som går ut på å spise færre, men større måltder. Det finnes flere fordeler ved en slik tilnærming - blant annet mindre fokus på mat og forbedret insulinfølsomhet(et hormon som i fettforbrenningsøyemed bør holdes kontrollert). Insulin er blodsukkersenkende og med for høy produksjon blir vevet gradvis mindre følsomt.

Kanskje tenker du automatisk at dette ikke passer for deg, og at du aldri i verden vil klare å gå så lenge uten mat. Da vil jeg spørre deg; er sulten du opplever fysiologisk eller psykologisk betinget? Trolig er du kun sulten fordi du er innstillt på å være det. Tør å tenk i nye baner - kroppen har ikke en klokke som sier at du skal ha mat hver andre time. Din mentale innstilling vil påvirke din opplevelse av hvordan både kosthold og trening påvirker kroppen.

Myte 2: Du må løpe, sykle eller gå flere timer i uken for å gå ned i vekt og redusere fettprosenten.

Absolutt ikke! Det er det totale forholdet av hvor mange kalorier du inntar kontra hva du forbruker som avgjør om du går opp eller ned i vekt. Treningen vil være med på å påvirke denne balansen, men kondisjonstrening er definitivt ikke et must for å oppnå gode resultater. Trener du utelukkende kondisjonstrening med lang varighet og høyt totalt treningsvolum, er sannsynligheten stor for at noe av vekten du mister er muskelmasse.

Styrketreningen er derimot det mest verdifulle verktøyet du kan benytte deg av når målet er redusert fettprosent og "oppstramming" av kroppen. Grunnen er enkel - tung styrketrening sørger for at du ikke mister muskelmasse mens vekten daler, og i beste fall kan du legge på deg noen kilo muskler i tillegg. Styrketrening kan definitivt få pulsen til å stige i samme grad som intensive løpeøkter. Såkalte "complexes" eller stasjonstrening med flere øvelser satt i system er ikke bare en av aktivitetene du kan gjøre som forbrenner flest kalorier pr.time - det gir effekt på arbeidskapasiteten i tillegg.

Test ut følgende:
Velg 5 tunge styrkeøvelser du mestrer teknisk godt, og som belaster de største muskelgruppene. Velg en belastning som gjør at du akkurat klarer 10 repetisjoner. Utføre alle 5 øvelsene etterhverandre uten pause i mellom. Når alle øvelsene er utført tar du 1 min pause før du gjentar 8 ganger.
Eksempel:
1. knebøy
2. Utfall bakover
3. Markløft
4. Pushups med ekstra belastning
5. Roing med stang

Myte 3: Magen kan og bør trenes hver økt for best sixpack og redusert fettmengde rundt magen

Det finnes de som trener magen med utallige øvelser hver dag. Hvorfor i alle dager skal du trene magen noe mer enn andre muskler? Magen er på lik linje som andre muskler helt avhengig av restitusjon og hvile for å vokse seg større og sterkere. Jeg antar at det er en generell missforståelse at jo fler repetisjoner du tar - jo bedre resultater får du. Ihvertfall er det lett å tenke slik når mageøvelser som sit-ups ofte gjøres med et helt usannsynlig høyt repetisjonsantall - Gjerne 100 repetisjoner med 3 serier. Magen er som alle andre muskler dekket av fett og det er fettprosenten som avgjør om hvor tydelige magemusklene er - ikke hvor mange repetisjoner du utfører.
Magen kan og bør trenes, men det mest effektive du gjør er å prioritere de største muskelgruppene og sørge for at fettprosenten reduseres.

Ikke overanalyser - tren mer, spis mindre og resultane lar ikke vente på seg!

Referanser:
Personlig trener Martin Norum - AFPT - Akademiet for Personlig Trening, ACSM - American College of Sports Medicine
Martin Berkhan - Leangains.com
http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!